Morgendagens vindere satser på energireducerende IT-løsninger

I sidste måned deltog jeg på IT Branchens Lederdøgn med overskriften Fremtidens store spørgsmål, og blandt de mange gode og relevante input var der i sær ét indlæg, der fik mig til at rykke helt frem på stolen.

Indlægget handlede om, hvordan det står til med energiforbruget, når vi kigger indenfor i verdens samlede data centre. Det er temmelig tankevækkende, at energiforbruget i 2020 forventes at stige med hele 63% i forhold til i dag, hvilket betyder, at datacentre tilsammen vil stå for 359 megatons CO2, hvilket svarer til den mængde CO2, som 48% af bilerne i USA producerer. Alene i 2011 stod verdens datacentre for et energiforbrug, der var større end hele Tysklands energiforbrug. Vel at mærke et land med en befolkning på over 80 millioner indbyggere.

Derfor giver det rigtig god mening at påvirke virksomhederne til også at tænke på energirigtig adfærd, når der designes og indkøbes IT udstyr m.m. – Energieffektivt indkøb gør en forskel!

Den teknologiske udvikling har drastisk ændret landskabet for virksomheders energiforbrug og en stadig større andel af tallene på elregningen kommer fra driften og vedligeholdelsen af IT-systemer. Vi digitaliserer processer og indfører robotter i en sådan grad, at udgifterne til udvikling og indkøb af nye systemer, herunder nyt IT-udstyr, for manges vedkommende står øverst på agendaen, når næste års budget drøftes.

Men flere systemer og mere udstyr giver som udgangspunkt også højere energiforbrug. Og jo mere energi der bliver brugt, desto mere CO2 bliver der frigivet i atmosfæren. Det bliver derfor mere og mere vigtigt for virksomhederne at få den rette rådgivning, når de foretager indkøb af bl.a. IT-systemer og udstyr, der både kan give signifikante årlige besparelser på elregningen og samtidig mindske CO2 udslippet.

Her hos INOVA er vi specialister i energirådgivning. Vi hjælper private og offentlige virksomheder ved at tilvejebringe et optimalt grundlag til at træffe et valg omkring den mest energibesparende løsning, når de indkøber nyt IT og teknisk udstyr. På den måde kan vi sammen med vores kunder være med til at gøre en forskel i den globale klimakamp.

Men der er mere til det, end ’blot’ at opnå besparelser og CO2 reducering for virksomhederne. Der er også konkurrencefordelene. Med en energirapport og et energicertifikat kan virksomheden vise omgivelserne, at de tager hensyn til, hvordan de bruger og forvalter ressourcerne. Et image der kan give virksomheder en stor konkurrencefordel, når der sendes opgaver i udbud, når en ny leverandør skal vælges eller når vi som forbrugere vurderer, om vi har lyst til at købe virksomhedens produkter.

De virksomheder, der i dag indkøber IT og teknisk udstyr og driver deres datacentre på en mere energirigtig måde end tidligere, kommer til at gøre en forskel for fremtidens generationer og viser, at de tager et ansvar for de globale klimaproblemer. Derfor, er de morgendagens vindere!

Heidi Have

Direktør & Partner/ Inova Energy